| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
osiris
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:09 pm Temat postu: Jak zoptymalizować renderowanie photonów? |
|
|
Oto moja pierwsza animacja z zastosowaniem lampy fotonowej.
http://pl.youtube.com/watch?v=LhkKJ-v3MK8
Zastosowałem 80 klatek, tryb "previev" i renderowanie trwało 10h.
Mój kompek to: Athlon Barton 2500+, Windows XP, 512 MB RAM,
Co zrobić, by przyspieszyć render animacji, ale przy okazji otrzymać zadawalające efekty, bo z tej pierwszej animacji nie jestem specjalnie zadowolony.
Przy okazji mam dodatkowe pytanie.
Dlaczego refleksy śnieżą w pewnym momencie. Co to za dziwny, niepożądany efekt?
Ostatnio zmieniony przez osiris dnia Pią Gru 14, 2007 8:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wgz Moderator

|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 11:47 pm Temat postu: |
|
|
| Niestety fotony nie są do animacji jeśli jest mowa o Yafray ponieważ ten renderer nie zapisuje mapy fotonów dla dalszych renderów, chyba że czegoś nie wiem. Yafek za każdym razem przelicza mapę fotonów, co w rezultacie daje inne rozmieszczenie próbek(tych plam) dla każdej klatki, v-ray na przykład potrafi zapisać kilka mapek dla sceny, a potem je wykorzystywać do renderowania, co w rezultacie znacznie przyśpiesza czas renderowania i usuwa efekt pływających cieni. Poszukaj na Blenderarts być może jest jakiś builid blendera, czy może skrypt jakiś. Ale Pov Ray podobno potrafi zapisać mapkę, a on też jest zintegrowany z Blenderem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osiris
|
Wysłany: Pią Gru 14, 2007 8:34 am Temat postu: |
|
|
| Dobrze, że to nie moja wina, ale z drugiej strony źle, że jakby nie da się tego zmienić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osiris
|
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Podbijam temat, aby podzielić sie pewną refleksją, czy raczej spostrzeżeniem.
Udało mi się znacznie przyspieszyć renderowanie sceny z udziałem lampy fotonowej przez zmianę pewnego parametru.
Nie wiem jak to działa na scenę i jej jakość (nic nie zauważyłem,) ale przyspiesza (i to bardzo) renderowanie Yafraya z użyciem lampy fotonowej.
Zmieniłem parametr w panelu Render/Yafray=>"processors" z liczby "1" na "8" i szybkość renderu podskoczyła w sposób znaczny.
Dlaczego - nie mam pojęcia, ale pracuje się bardziej komfortowo.
Ostatnio zmieniony przez osiris dnia Nie Gru 23, 2007 4:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CSfan

|
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 2:48 pm Temat postu: |
|
|
To bardzo ciekawe skoro pracujesz na jednym procesorze.
Może ktoś to potrafi wytłumaczyć ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osiris
|
Wysłany: Nie Gru 23, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
| CSfan napisał: | To bardzo ciekawe skoro pracujesz na jednym procesorze.
Może ktoś to potrafi wytłumaczyć ? |
Z Twego wpisu wynika, iż jest to parametr odpowiedzialny za ustawienia dla wieloprocesorowych maszyn, tudzież procesorów wielordzeniowych?
Czy tak?
Jeśli rzeczywiście, to byłoby to zadziwiające, że zmiana na wyższą wartość przy normalnym kompie cokolwiek zmienia na lepsze, ale może nie o to chodzi? (jednak) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tommy Cobalt

|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Znaczny? maks 2-3%, ze wzgledu na procentowo wyzsza szanse obrabiania akurat watku zwiazanego z renderingiem. podejrzewam, ze wieksza wydajnosc osiagniesz dzieki temu, ze w momencie przelaczania watku (kilkaset tysiecy cykli zegara!) CPU ma czas na wyciagniecie danych z RAMu i nawet HDD, a to oznacza mniejszy czas potrzebny na rozpoczecie renderingu na nowym watku.
Tyle, ze to spekulacja.
Znaczace przyspieszenie dostaniesz po zmianie sprzetu... Dwurdzeniowy Sempron 1GB i plyta to ~260zł. Lajf iz brutal.
U siebie zrobilem eksperyment kiedys - na Duronie 1600@2400 ta sama opcja mialem przyspieszenie o okolo 4%, ale to jeszcze w granicy pomiaru statystycznego. Na C2D i C2Q mialem po podbiciu ilosci watkow (ponad liczbe rdzeni! np dla C2Q z 4 na 16) przyspieszenie ponad 27% (Q/4->16) i 36% (D/2->8), ale sceny były małe (rendering poniżej 15 minut).
Ergo: to chyba nie o CPU chodzi a ogolnie lepsze wykorzystanie pozostalych podzespolow komputera. _________________ :: GG :: 2558666 ::
:: tcobalt (a) gmail com :: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
osiris
|
Wysłany: Nie Lip 20, 2008 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Teraz to w ogóle nie ma znaczenia, bo chyba w nowej wersji Blendera nie ma tej opcji.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mroczny Pito
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 1:57 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi oyafka to on nie jest już rozwijany- tylko Yaf(a)Ray. Ale masz opcję Threads i tam jak zwiększysz to też masz szanse na przyspieszenie renderu. To tyle  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|