| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
inspiro
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 2:49 pm Temat postu: manipulator 3d oraz orientacja: view, normal... |
|
|
Witam, czy ktoś miałby na tyle cierpliwości żeby mi wyjaśnić czym się różnią w funkcjonowaniu poszczególne manipulatory 3d. Nie do końca widzę różnicę w ich zastosowaniu. Wyglądają inaczej, to fakt. Ale co z efektem? Dodatkowo nie kapuje orientacji view, normal, global, local... Do czego to służy? I znów, niezależnie od tego co mam wybrane, obiekt np. kręci się tak samo, lub tak samo się skaluje. Pzdr! _________________ Projektowanie ogrodów to sztuka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczuro Moderator
|
Wysłany: Sro Gru 12, 2007 11:43 pm Temat postu: |
|
|
a czym mają się różnić ? jeden jest do przesuwania drugi skalowania a trzeci do obrotu (kolory odpowiadają za osie) ?? a co do orientacji to dzieki niej nie jestes ograniczony do xyz globalnego tylko mozesz przesuwac podług widoku normalnych(przy zaznaczaniu face) albo lokalnych koordynatów, _________________ Manual 2.3x
Manual 2.4x |
|
| Powrót do góry |
|
 |
inspiro
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 8:41 am Temat postu: |
|
|
No właśnie chodzi mi o to, że wg. mnie one się poza wyglądem niczym nie różnią. Nie zależnie od tego, który mam wybrany, tak samo mogę skalować, przesuwać i obracać. Jednym słowem, jednym z nich mogę zrobić wszystkie te czynności więc za bardzo nie widzę sensu zmieniać manipulator np. z "grab" na "rotate" skoro manipulatorem "grab" mogę tak samo rotować lub skalować obiekt. _________________ Projektowanie ogrodów to sztuka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczuro Moderator
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 9:32 am Temat postu: |
|
|
opisz jak obracasz grabem ? bo za bardzo nie czaje _________________ Manual 2.3x
Manual 2.4x |
|
| Powrót do góry |
|
 |
inspiro
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 11:00 am Temat postu: |
|
|
ok. mam włączony manipulator "grab" (ten ze strzałeczkami). naciskam "R" i obracam sobie obiekt. identycznie obraca się kiedy mam włączony manipulator "rotate" ("z kulą") lub "scale" ze strzałkami kwadratowymi. poprostu nie widzę różnicy w ich zatosowaniu. wiem jak się każdy z nich nazywa i wiem do czego ma służyć. chodzi mi o to, że wydaje mi się, że można uzyskać ten sam efekt niezależnie od tego który z nich mam wybrany. nie wiem, może coś źle robię. pewnie napewno:) albo czegoś nie kapuję _________________ Projektowanie ogrodów to sztuka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szczuro Moderator
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 12:31 pm Temat postu: |
|
|
wciskajac R nie użyywasz manipulatora tylko przechodzisz do trybu obrotu,
manipulatory są po to by nimi manipulowac a skróty G,R,S nie są z nimi związane.
chwytasz takiego manipulatora przy pomocy LMB i ciągasz  _________________ Manual 2.3x
Manual 2.4x |
|
| Powrót do góry |
|
 |
inspiro
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2007 1:20 pm Temat postu: |
|
|
no! teraz kapuję Szczuro, dzięki wielkie! _________________ Projektowanie ogrodów to sztuka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|